Cengiz Mesut Bükeç, 21 Temmuz 1973 tarihinde Ankara'da doğdu. İlk ve orta öğrenimini Bursa'da tamamladıktan sonra, İzmir Maltepe Askeri Lisesi’nden 1990 yılında ve İstanbul’da Hava Harp Okulu'ndan Bilgisayar Mühendisliği lisans derecesi ile 1994 yılında mezun oldu. Türk Hava Kuvvetleri’nde Muharip Subay olarak 21 yıllık kariyeri boyunca çeşitli ulusal ve uluslararası operasyon merkezlerinde görev aldı. Bu süre zarfında NATO ve Milli Hava Savunma Operasyonları ile Taktik Data Link Sistemleri planlama ve yönetimi görevlerini icra etti. Son olarak Genelkurmay Başkanlığı Karargahı’nda 5 yıl süreyle Harekât Başkanlığı’nda görev icra ederek 2015 yılında Albay rütbesi ile emekli oldu.
Diğer taraftan akademik kariyerine 2007 yılında Yönetim Organizasyon Dalında Yüksek Lisans yaparak devam etti ve takiben Anadolu Üniversitesi’nde doğrudan doktora programını takip ederek 2015 yılında Havacılık Yönetimi Anabilim Dalında doktora unvanını kazandı. Doktora Tezi Türkiye'deki hava aracı bakım işletmelerinde emniyet kültürünü destekleyen disiplin sistemleri hakkındadır.
Akademik kariyeri boyunca 2013 yılından günümüze kadar 5 üniversitede tam zamanlı ve 4 üniversitede yarı zamanlı olarak ders verdi. 6 ayrı uçuş okulunda yer dersleri verdi. SHGM Onaylı Form-4 belgesi ile Baş Teorik Bilgi Öğretmenliği, Kalite Yöneticiliği ve Emniyet Yöneticiliği kadrolarında 4 ayrı uçuş okulunda görev yaptı. Farklı üniversitelerde Bölüm Başkanlığı ve Yüksekokul Müdürlüğü gibi deneyimlerinin ardından Girne Üniversitesi'nde öğretim üyesi olarak görev yapmaya devam etmektedir. Dr. Bükeç, ulusal ve uluslararası düzeyde birçok bilimsel toplantı ve seminerde konuşmacı olarak yer aldı ve havacılık emniyeti, ekip kaynak yönetimi ve liderlik konularında çalışmalarıyla önerilerini paylaştı. Ayrıca çeşitli ulusal ve uluslararası projelerde yer aldı ve yöneticilik yaptı. Havacılık Yönetimi Bölümü’nde kaynak olarak kullanılan İngilizce ve Türkçe kitapların yazarlığını ve editörlüğünü yaptı.
Girne Üniversitesi'nde Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi'nde Dekan Yardımcılığı, Havacılık Yönetimi Bölüm Başkanlığı, Havacılık Yönetimi Anabilim Dalı Başkanlığı ve Havacılık Meslek Yüksekokulu Müdürlüğü gibi idari görevler üstlenmiştir.
Araştırma Alanları:
- Havayolu işletmeciliği
- Stratejik yönetim
- Havacılık emniyeti
- Havacılık güvenliği
- Emniyet kültürü ve adalet kültürü
- İnsan kaynakları yönetimi
- Havacılık hukuku