Pilotaj Bölümü

Amacımız ve Misyonumuz
Pilotaj Lisans Programı, Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi’ne bağlı bir bölümdür. Sivil havacılık günümüzde çok hızlı bir şekilde gelişmektedir. Pilotaj programının amacı, sivil havacılık sektöründe çalışacak pilotları en üst düzeyde eğitim ve uygulama ortamında, üstün vasıflara sahip olacak şekilde yetiştirmektir.

Pilotaj Bölümü, havacılık sektörü için geniş teorik ve pratik bilgiye sahip deneyimli ve bilgili pilotlar yetiştirmenin yanı sıra, sektörle ilgili olarak ileri düzeyde bilimsel gelişmelere ve araştırmalara da katkıda bulunabilecek havacılık alanında deneyimli yöneticiler ve eğiticiler yetiştirmeyi de amaçlamaktadır.

Pilotaj lisans programı, birçok lisans programıyla ortak yönleri olan bir daldır. Bu dalın fizik, matematik, navigasyon, işletme, hukuk, insan kaynakları ve bilgisayar enformasyon sistemleri lisans programları ile birçok ortak yönü vardır.

Mezunlarımızı Bekleyen İş Olanakları
Mezunlarımız, lisans diploması ile birlikte Havayolu Nakliye Pilotu Lisansı (ATPL) almaya hak kazanacaklardır. Bölümden mezun olanlar, uluslararası alanda devlete ait ve özel hava yolları şirketlerinde pilot olarak iş bulma imkanına sahip olacaklardır. Havacılık sektörünün hızlı gelişimi, bu alanda yetişmiş uzmanlara duyulan talebin gelecekte daha da yüksek olacağını göstermektedir, bu da bölüm mezunlarının en büyük avantajıdır.

Programın En Güçlü Yönleri

  • Öğrenciler, bölümde bulunan deneyimli ve uzman öğretim üyeleri sayesinde konularına en üst seviyede hakim olacak şekilde yetiştirilirler.
  • Öğrencilerimizi geleceğin pilotları olarak gördüğümüz için, onları işe başladıkları ilk günden itibaren sorumluluk alan, hızlı ve doğru karar verebilen ve katılımcı bir liderlik yaklaşımı benimseyen bireyler olarak yetiştirmeyi hedefliyoruz. Bu bakımdan, programın başından itibaren öğrencilerimize bu disiplin ve motivasyonu verecek bir ortamda akademik çalışmalar sürdürülmektedir.
  • Pilotaj Bölümü, gelişim ve değişime açık bir bölümdür. Program, iyi planlanmış dört yıllık müfredat programı sayesinde öğrencileri en iyi şekilde yetiştirmeyi hedeflemektedir.
  • Programın yürütülmesi için gerekli laboratuvarlar arasında bilgisayar laboratuvarı, fizik laboratuvarı ve uçuş simülasyon laboratuvarı bulunmaktadır. Laboratuvarlara ilaveten, öğrenciler pratik eğitimlerini eğitim uçakları kullanarak yaparlar. Bu maksatla Üniversitemize ait 2 adet eğitim uçağı vardır ve bu miktarın artırılması planlanmaktadır.
  • Mezun olana kadar öğrencilerimiz ortalama 220 saat uçuş eğitimi almaktadır. (2. sınıfta PPL, 3. sınıfta CPL ve 4. sınıf sonunda tüm uçuşlar tamamlandığında ATPL lisansı alınır).
  • Uçuş eğitimlerimiz, üniversitemizin anlaşmalı olduğu kurumlarda verilmektedir. Uçuş eğitim ücretleri, alınan uygulamalı uçuş dersi, ulaşım ve konaklama (yemek ücreti hariç) masraflarını kapsamaktadır.

Programdan Mezun Olabilmek İçin Gerekli Koşullar

  • 4 yıl sonunda öğrencinin not ortalaması (CGPA) 4 üzerinden en az 2.0 olmalıdır.
  • Öğrenci toplam 137 kredi almalıdır.
  • Havayolu Nakliye Pilotu Lisansı (ATPL) sınavlarını geçmelidir.
  • Programdan mezun olabilmek için staj yapılmasına gerek yoktur. Pilotaj bölümü, teorik ve pratik dersler içeren bir bölümdür.