2023-2024 AKADEMİK EĞİTİM ÖĞRETİM YILI GÜZ DÖNEMİNDE DERS DIŞI FAALİYETLER

1. ETKİNLİK VE SEMİNERLER
a. Dünya Sivil Havacılık Günü (07 Aralık 2023)
Planlı etkinliklerden ilki KKTC havacılığında sembol haline gelmiş isimlerin konuşmacı olarak katıldıkları “Dünya Sivil Havacılık Günü Kutlaması III” semineridir. Anılan seminerde aşağıdaki program uygulanmıştır:

• Bekir Kasapoğlu, Kaptan Öğretmen Pilot, Pegasus Havayolları:
Söyleşi: Gökyüzünde bir Ömür: Anıların Peşinde (A Life Lays Up in the Skies: Chasing Memories- İngilizce)
• Batuhan APAK: Pilot, Pegasus Havayolları:
Söyleşi: Genç Pilotların Kariyer Beklentileri (Career Prospects of Young Pilots- İngilizce)
• Emekli Akademisyen ve Tarhçi Yazar Doç.Dr.İhsan Tayhani:
Söyleşi: KKTC Havacılığının Dünü ve Bugünü Hakkında Deneyim ve İzlenimler (Türkçe)
• Kişisel Gelişim Uzmanı ve Yaşam Koçu Hediye Soyyiğit:
Söyleşi: Neden Sizi İşe Alsınlar: Mezuniyet Sonrası Kariyer Olanakları ve İş Başvuruları (Türkçe)

Seminer iki oturum olarak yapılmış ve birinci oturumun sonunda bir panel düzenlenerek katılımcılar tarafından merak edilen hususlarda daha detaylı bilgi alışverişi sağlanmıştır.

b. Havacıların Dağ Yürüyüşü Etkinliği (10 Aralık 2023)
İkinci planlı etkinlik ilk insan yapımı motorlu uçuşun yıldönümü anısına 10 Aralık 2023 tarihinde Havacılık Kulübü üyelerinin katılımıyla gerçekleşen “Havacıların Dağ Yürüyüşü – II” etkinliğidir. Yürüyüşün ardından “nefesle stres yönetimi eğitimi” eğitimi verilmiştir.

c. Hava Sporları ve Alternatif Sporlar Etkinliği (18 Aralık 2023)
Üçüncü etkinlik 18 Aralık 2023 tarihinde Amfi-102’de gerçekleşmiş olan “Hava Sporları ve Alternatif Sporlar Semineri-I” etkinliğidir. Adamızda faaliyet gösteren KKTC Hava Sporları Federasyonu ve Alternatif Sporlar Derneği ile işbirlikleri kapsamında tanıtım yapılmış ve öğrencilerimize genel havacılık/ sportif havacılık alanlarında çeşitli olanaklar sunulmuştur. Etkinliğe KKTC Hava Sporları Federasyonu temsilcisi ile Alternatif Sporlar Derneği temsilcisi katılmış ve ilgili branş yöneticileri model uçak, maket uçak, parasail, balon gibi havacılık faaliyetleri hakkında bilgi sunmuşlardır.

d. Hava Şehidimiz Cengiz Topel’i Anma Etkinliği (19 Aralık 2023)
Dördüncü etkinlik 19 Aralık 2023 tarihinde Şehit Türk Pilotu Cengiz Topel’İn anıt mezarı başında gerçekleşmiştir. Gönüllülük esasıyla katılım sağlanan etkinlik sırasında, anıt mezara çelenk konulmuş, ardından Havacılık Meslek Yüksekokulu Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri Programı Yöneticisi Ülker Öner Çek günün anlam ve önemine dair bir konuşma yapmış, Havacılık Kulüp Başkanı olan öğrenci Cengiz Topel’İn hayatını anlatmış, 2 öğrencimiz de şiir okumuştur.

e. OSTIV-MET PANEL (16-17 Şubat 2024)
Beşinci etkinlik olarak “Planörle Uçuş için Uluslararası Bilimsel ve Teknik Organizasyon OSTIV METEOROLOJİ PANELİ – 2024” hibrit olarak 16-17 Şubat 2024 tarihleri arasında Girne Üniversitesi Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi koordinasyonunda Girne Üniversitesi Büyük Kütüphane Anfisi’nde icra edildi.

İstanbul Aydın Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr.Zafer Aslan’ın Başkanlığı’nda gerçekleştirilen OSTIV MET Paneli 16 Şubat 2024 Cuma günü 09.30’da KKTC Girne Üniversitesi Rektörü, Prof. Dr. İlkay SALİHOĞLU’nun, İstanbul Aydın Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof Dr. İbrahim H. AYDIN’ın ve OSTIV Başkanı Prof. Dr. Rolf RADESPIEL’in açılış konuşmalarıyla başladı ve 17 Şubat 2024 Cumartesi günü 13.00’da sona erdi. Panel süresince 7 oturum gerçekleştirildi.

Panele bir kısmı yüz yüze ve bir kısmı çevrimiçi (online) olarak 7 ülkeden katılımcı konuşmacı olarak katıldı. Almanya Havacılık Merkezi (DLR) Enstitüsü’nden Martin Hagen (Almanya, German Aerospace Center-DLR), Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi’nden Dr.Öğr.Üyesi Ahmet Tokgözlü, İstanbul Teknik Üniversitesi’nden Doç.Dr.Emrah Tuncay Özdemir yüz yüze oturumlarda konuşmalarını yaptı.

Bu bilimsel toplantıya, KKTC, Türkiye, Almanya, Polonya, İtalya, ABD, ve Kanada olmak üzere yedi farklı ülkeden araştırmacılar katılmış ve panel boyunca panelde toplam 16 bildiri sunulmuştur. Atmosfer ve havacılık bilimleri alanında önde gelen bilim insanlarının pilotlar, araştırmacılar, mühendisler ve havacılık kurumlarının yöneticileri ile pilotaj bölümü lisans öğrencilerinin katılımı ile OSTIV MET Panel 2024’te bir araya gelmiştir. Panelde, havacılık, planör ve atmosfer bilimlerindeki konu itibarıyla kritik alanları kapsayan son gelişmeler ve araştırma çalışmaları hakkında bilgi ve deneyimler paylaşılmıştır.

Panelin neticesinde, meteoroloji başta olmak üzere havacılık bilimlerinde akademik üretimin teşvik edildiği ve genel havacılıkta kullanılan tüm hava araçlarının üretimi ve uçuşa elverişliliği hususunda gelişme kaydedileceği düşünülmektedir.

Havacı akademisyen ve sporcu tüm katılımcılara ve öğrencilerimize kazanımlar getiren OSTIV MET Paneli’nin Kıbrıs Türk Cumhuriyetimizin özellikle uluslararası havacılık platformlarında tanınırlığına önemli katkı sağladığı değerlendirilmektedir.

f. Safe Tomorrow Semineri II (09-10 Mayıs 2024)
Altıncı etkinlik Girne Üniversitesi ev sahipliğinde 9-10 Mayıs 2024 tarihlerinde gerçekleştirilen Safe Tomorrow II (Emniyetli Yarın II) semineridir. Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi tarafından planlanan Seminerde havacılık emniyeti ile ilgili birçok önemli konu ele alındı. Ayrıca, yenilikler ve en iyi uygulamalar değerlendirildi. Seminer, havayolu şirketlerinden ve havacılık şirketlerinden uzmanların yanı sıra farklı üniversitelerden her biri emniyet yönetimi konusunda benzersiz deneyimlere sahip seçkin akademisyenleri bir araya getirdi. Küresel havacılık emniyetini geliştirmek için inovasyon ve işbirliğinden yararlanmaya odaklanan katılımcılar, emniyet yönetimi, eğitim, bakım, güncel emniyet risk yönetim yöntem yaklaşımları ile emniyet yönetiminde yeni eğilimler gibi konuları tartıştılar.
Sonuç olarak, seminerde konuşmacılar, uçuş ve havacılık operasyonları sırasında emniyeti artırmak için sektörde yaşanan gerçek dünya olayları ile akademik dünyada oratay çıkan yeni yaklaşım ve yönetim konseptlerini bir arada tartışma olanağı buldular.

2. FAKÜLTEMİZ VE HMYO PERSONELİNİN GERÇEKLEŞTİRDİĞİ ZİYARETLER:
g. a.
Fakültemizin Yöneticileri tarafından dönem boyunca çeşitli ziyaretler gerçekleştirildi. 17 Kasım 2023 tarihinde KKTC Sivil Havacılık Dairesi, aynı tarihte ve 2 hafta sonrasında Ercan Havalimanı T&T İşletmesi Yöneticileri, KKTC Hava Sporları Federasyonu ayrı tarihlerde ziyaret edilerek karşılıklı görüş alış verişinde bulunuldu. Görüşmeler sırasında öğrencilerimize staj, istihdam, havacılık kursu olanakları sağlandı ve öğrencilerin ufkunu açabilecek etkinliklerin yapılmasına karar verildi.

Diğer tarafta, tüm havacılık bölümlerinin Ercan Havalimanı Eski Terminal binasına taşınması hakkında bir ön çalışma yapılarak Rektörlük makamına arz edildi.

h. b. 20.05.2024 tarihindeki Havaalanı Ziyareti
Ercan Havaalanı’nda Sivil Havacılık Dairesi’nde görevli personelin rehberliğinde sırasıyla THY Bilet Satış ofisi, Pegasus Havayolları kontuarı, İstanbul Handling operasyon ofisi , kargo bölümü ve Sivil Havacılık Dairesine bağlı olan Ercan İtfaiye departmanına ziyaretlerde bulunulmuş ve her bölümün yetkili personelinden detaylı bilgi alınmış ve yapılan işlemleri birebir gözlemlemişlerdir. Ercan İtfaiye Departmanında görev alan tüm itfaiye personelinin katılımıyla yangın söndürme tatbikatı gerçekleştirilmiş ve öğrencilerimiz de birebir görev almışlardır.

İtfaiye departmanından sonra Ercan Havaalanı’nın İstanbul Handling Kalite Müdürü Sn. Birgül Arat tarafından yer hizmetlerinin işleyişi ve yönetimi hakkında detaylı bilgi aktarılmış ve sonucunda da ziyaretimiz sona ermiş olup saat 16;30 da Girne Üniversitesi’ne geri dönülmüştür.

i. c. 22.05.2024 tarihindeki Uçak İçi eğitim ziyareti
Okulumuzun Kabin Hizmetleri bölümünde eğitim gören 7 kişiden oluşan 2. sınıf öğrencileri ve öğretim görevlisi Ülker Öner Çek ile birlikte 22.05.2024 tarihinde saat 13;15 te okuldan ayrılıp Ercan Havaalanı’na gidilmiştir. Öğrencilerimizin 2023-2024 akademik dönemde almış oldukları Acil Durumlar ve Emniyet Usulleri dersinde anlatılan konuları pekiştirmek adına KKTC Sivil Havacılık Dairesi ve Pegasus Havayolları ile yaptığımız görüşme ve gerekli izinlerden sonra uçak içi eğitimimiz gerçekleştirmiştir. Bu nedenle Pegasus Havayolları’na ait A 320 uçağında İstanbul Handling’ te görevli uçak bakım teknisyenleri, Pegasus Yetkilisi ve Sivil Havacılık Dairesi meydan görevlisi eşliğinde uçağın tüm acil durum malzemeleri, galley düzeni, acil durum ışıkları, acil çıkışlar, kabin-kokpit ve yolcu çağırma sistemleri, anons sistemi ve kapıların normal prosedürde açılıp kapatılması hakkındaki bilgiler tekrar edilmiş ve konu görsel olarak da desteklenmiştir. Öğrencilerimiz uçak bakım teknisyenleri gözetiminde kokpitte de bulunmuşlar ve bilgi almışlardır. Uçağın kısıtlı bir zaman diliminde apronda bulunması nedeniyle tüm bu bilgiler yaklaşık 1 saat 15 dakika da öğrencilerimize aktarılmış olup sonrasında uçaktan ayrılmış bulunmaktayız.

Öğrencilerden aldığımız geri bildirimde ise derste gördükleri konuları uçak içerisinde görsel olarak ve uygulayarak görmenin kendilerine çok faydası olduğu, zihinlerinde daha çok yer aldığı ve konuyu pekiştirdikleri yönündedir. Bu nedenle bu ziyaretlerin her yıl yapılmasının öğrencilerimizin konulara daha çok hakim olması açısından çok önemli olduğu kanaatindeyim

3. FAKÜLTEMİZE VE HMYO’NA ZİYARETLER:
Fakültemize dönem boyunca iki ziyaret gerçekleşti. Bunlardan ilki Tanzanya Alpha Schools Yöneticilerinin, ikincisi de Milli Savunma Üniversitesi Yöneticilerinin ziyaretleri oldu.

a. Tanzanya Alpha Schools Yöneticilerinin Ziyareti
Tanzanya Alpha Schools yöneticilerinin ziyareti sırasında üniversitemizin sivil havacılık program ve bölümleri hakkında bilgi verildi ve kendilerine üniversitemizi tercih edecek aday öğrencileri için lise müfredat değişiklikleri detaylı bir çalışma neticesinde önerildi.

Lise düzeyi öğretim veren Tanzanya Alpha Schools yöneticilerinin 30 – 31 Ekim 2023 tarihleri arasında üniversitemize yaptıkları ziyaret sırasında, 22 Temmuz 2023 tarihli protokol gereğince üzerine çalışılan hususlar ve varılan netice aşağıda sunulmaktadır:

– Üniversitenin havacılık bölümleri veya dallarında eğitime daha iyi bir temel oluşturmak amacıyla Birinci kategori dersler listesi oluşturuldu ve Alpha Schools’un havacılık programlarında izlenen müfredatlarına bu derslerin dahil edilmesi tavsiye edildi. Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi ile Havacılık Meslek Yüksekokulu tarafından verilecek ilave destek, ayrıntılı içeriğin hazırlanması ve ders kitaplarının belirlenmesi, makaleler, yönetmelikler vb. gibi tavsiye edilen okuma materyallerini içerebilir.
– İkinci kategori ise UoK Sürekli Eğitim Merkezi (SEM) tarafından verilecek dersleri içermektedir. Kurslar hem UoK hem de Alpha Okulları öğrencilerine açık olacaktır. Kursların her katılımcısına UOK ve/veya Sivil Havacılık Otoritesi tarafından onaylanmış bir sertifika verilecektir.
– Üçüncü kategori ise her dal için PRE-U adı verilen birkaç dersin listesidir. PRE-U dersleri müfredattaki derslerin eşdeğeri olacak ve ONLINE olarak verilecektir. Dileyen Alpha Schools öğrencileri söz konusu derslerinin en az %70’ine katılıp Final sınavını geçmeleri durumunda sertifika alacaklardır. Aynı öğrenciler, söz konusu derslerden muaf olabilmek için UoK’ya kaydolduklarında resmi muafiyet sınavına girmek zorunda kalacaklardır.

Anılan ONLINE veya yüz yüze kursların fiyatlarına ilişkin olası bir anlaşma, SEM ile Alpha Schools Yöneticileri arasında ayrı bir anlaşma ile yapılacaktır. Havacılık İngilizcesi kursları da bu kapsamda tüm öğrencilere açık olabilecektir. Söz konusu işbirliğinin yararlı sonuçlar ürettiği, benzer yeni uluslararası işbirliklerine emsal teşkil edeceği ve sonuçlarının tarafımızca takip edilerek geliştirilmesinin uygun olacağı düşünülmektedir.

b. Milli Savunma Üniversitesi Yöneticilerinin Ziyareti
Türkiye Cumhuriyeti Milli Savunma Üniversitesi (MSÜ) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Serdar Salman ile Hava Harp Enstitüsü Müdürü Hava Pilot Tümgeneral Yaşar Kadıoğlu, beraberindeki heyetle Girne Üniversitesi Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi’ni 30 Kasım 2023 tarihinde ziyaret etti. Ziyarette, Kıbrıs Türk Kuvvetleri Alayında görevli Kara Pilot Yüzbaşı Volkan Ekşi de heyete eşlik etti.

Girne Üniversitesi’ne gerçekleştirdikleri ziyaret öncesinde Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre ve Başbakan Ünal Üstel’i ziyaret eden heyet, KKTC’deki askeri makamlar ile de görüşmeler gerçekleştirdi. Özellikle denizcilik ve havacılık alanında KKTC’nin en güçlü üniversitesi olan Girne Üniversitesi’ni de ziyaret etti. Adadaki tek Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi’nde Havacılık Yönetimi, Pilotaj ve Uçak Mühendisliği bölümleri ile geleceğin havacılarını yetiştiren Girne Üniversitesi’ni ziyaret eden Prof. Dr. Serdar Salman ve Hava Pilot Tümgeneral Yaşar Kadıoğlu’nu Girne Üniversitesi’nden Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Süleyman Tolun, Havacılık Yönetimi Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Cengiz Mesut Bükeç ve Pilotaj Bölüm Başkanı Doç. Dr. Haluk Serhat Ongun karşıladı.

Girne Üniversitesi’nin olanakları ve özellikle havacılık bölümleri ile ilgili bilgi alan ziyaretçiler ve Girne Üniversitesi yetkilileri gerçekleştirilebilecek iş birliklerini görüştükleri bir de toplantı gerçekleştirdiler. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde havacılık etkinliklerinin artırılarak havacılığa olan ilginin artırılmasının önemine değinilen toplantıda, ülkedeki atıl meydanların genel havacılık maksadıyla kullanılması, Türk Hava Kurumu’nun etkinliğinin sportif havacılık faaliyetlerinin sayısının artırılması konuları ele alındı. Ayrıca Girne Üniversitesi tarafından havacılık alanında düzenlenen etkinliklerin sayısının artırılması ve bunların Milli Savunma Üniversitesi tarafından da desteklenmesi konularında fikir birliğine varıldı.